dinsdag, oktober 3

Nobelprijs Literatuur

Op Radio 1 hoorde ik vandaag dat de bekendmaking van de Nobelprijswinnaar Literatuur eventjes uitgesteld zou worden. De jury raakt het blijkbaar niet eens wie ze zal belonen met deze prestigieuze prijs.
In bibliotheken is het altijd uitkijken naar wie het zal worden en vooral dan of we al dan niet boeken hebben van de winnaar.
Harold PinterIn 2005 was Harold Pinter de gelukkige en dat was geen probleem. Zijn toneelstukken zijn reeds lang naar het Nederlands vertaald en heel wat bibliotheken hebben ook de Engelstalige versies in hun collectie.
Anders was het toen de Poolse dichteres Wislawa Szymborska in 1996 de Nobelprijs won. Op dat moment was er geen enkele Nederlandse vertaling van haar werk verschenen en het Pools is niet de meest gangbare taal in onze Vlaamse bibliotheken. Eigenaardig genoeg was er op de boekenbeurs in Antwerpen, die toch maar een kleine maand na de bekendmaking van de Nobelprijs Literatuur plaatsvindt, al wel een Nederlandstalige dichtbundel te koop. Soms zijn die uitgevers dus wel "snelle" zakenlui...
Voor 2006 wordt getipt op Haruki Murakami, Orhan Pamuk, Richard Kapuscinski, Milan Kundera, Philip Roth en Mario Vargas Llosa. Als het één van deze auteurs wordt, is het voor ons alleszins geen probleem. U vindt ze allemaal in onze bib.
Alles over Nobelprijzen vindt u hier.

Geen opmerkingen: