donderdag, december 28

Vrolijk

In de Gazet Van Antwerpen lazen we het bericht dat onze burgervader, Harry Hendrickx, de eed afgelegd heeft bij provinciegouverneur Paulus. De journalist van GVA peilde naar de prioriteiten voor de komende legislatuur en onze burgemeester wil zowel in Oost- als in Westmalle projecten opzetten die de dienstverlening aan de burger verbeteren. "Dat kan gaan om een polyvalente zaal, betere lokalen voor Kind en Gezin, een nieuwe bibliotheek of nieuwe jeugdlokalen..."
Kijk, van zo'n berichtje worden wij vrolijk. En 't nieuwe jaar is nog niet eens begonnen!

zaterdag, december 23

Eindejaarslijstjes

U hebt het momenteel wellicht veel te druk om te bladeren in de kranten, de tijdschriften en daarin op zoek te gaan naar de eindejaarslijstjes van alle bv's. Alle kerst- en nieuwjaarcadeautjes moeten nog gekocht worden, u moet nog naar de winkel om al het lekkers in te kopen, de tafel moet nog gedekt worden, enz. Geen nood, u kan op ons rekenen.
Wij hebben de eindejaarslijstjes doorgespit en vooral gekeken naar de boekentips van alle belangrijke mensen. Dan weet u wat u absoluut niet mag missen.
De journalisten van Radio 1 hebben in 2006 deze boeken met veel plezier gelezen:
Sneeuw van Orhan Pamuk (Kristien Amerijckx)
Alles is verlicht van Jonathan Safran Foer (Kristien Amerijckx)
Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer (Ward Bogaert)
Mevrouw Verona daalt de heuvel af van Dimitri Verhulst (Ward Bogaert)
De Engelenmaker van Stefan Brijs (Ward Bogaert)
De Helaasheid der Dingen van Dimitri Verhulst (Gilles De Coster)
Joe Speedboot van Tommy Wieringa (Jan Demol)

Moby Dick van Herman Melville (Koen Fillet)
Bezonken Rood van Jeroen Brouwers (Liesbeth Imbo)

De nacht voor de scheiding van Sandor Marai (Fried'l Lesage)
Al deze boeken liggen meer dan waarschijnlijk te koop in de betere boekhandel, maar maak het uzelf iets makkelijker (en goedkoper): u vindt ze allemaal in onze bib :-)
Wil u ook weten van welke cd's, films, theaterstukken de Radio1-journalisten in 2006 het meest genoten hebben ? U vindt het hier.
...wordt vervolgd...

donderdag, december 21

De Malse Courant

In de recentste editie van "De Malse Courant", het gemeenteblad stond een merkwaardig zinnetje over de bibliotheek :
Opgelet, bibliotheken gesloten van 22 maart tot en met maandag 2 april!!

Het begeleidende berichtje over het hoe en waarom, heeft het blijkbaar niet tot de drukker gehaald, dus daarom vertellen we er u hier graag alles over:
In het voorjaar van 2007 zal onze bibliotheek overschakelen op een nieuw bibliotheeksysteem (VubisSmart). Vanaf dan zal het mogelijk zijn om de catalogus via het internet thuis te bekijken, geleende materialen te verlengen of ontleende werken te reserveren.
In de nabije toekomst wordt het dan ook mogelijk om korte inhouden te lezen, om de covers te bekijken, om door te klikken naar andere internetsites, om geattendeerd te worden bij nieuwe aankopen… Kortom, we schakelen een versnelling hoger.
De keerzijde is echter wel dat er een omschakeling dient te gebeuren en daarvoor heeft de firma die ons bibliotheeksysteem beheert een tiental dagen nodig.
Dat gebeurt van donderdag 22 maart tot en met maandag 2 april en tijdens die periode zullen onze bibliotheken gesloten zijn. Dat is momenteel nog veraf maar we brachten u graag nu toch al op de hoogte.

maandag, december 18

Tip van de bib - Raya

Raya is in onze bibliotheek onder andere verantwoordelijk voor de selectie van de strips. Het zal u niet verbazen dat haar tips van de bib stripverhalen zijn.

cover Grote Vampier - GROTE VAMPIER van Joann Sfar.
Een mix van humor en duistere romantiek.
De melancholieke, ouderwetse, liefdesverdrietige grote vampier is ondanks zijn onsterfelijkheid een heel menselijk personage, maar vooral het roodharige vampiermeisje is lief en herkenbaar. Als een zusje.

-NATTE MAAN van Ross Campbell
Zwart-wit strip over de door excentriekelingen bevolkte studentenstad Wet Moon, met in de hoofdrol het schattige gothic-meisje Cleo Lovedrop, die te maken krijgt met een aantal onopgehelderde mysteries.
Rake dialogen en persoonlijke fragmenten uit Cleo’s dagboek worden afgewisseld met perfect opgebouwde tekstloze scènes.
De dreigende sfeer druipt van de bladzijden.
Op de klanken van Bella Morte, Azure Ray en The Birthday Massacre.

Weblog bibliotheekassistente

strenge bibliothecaresse
Elke maand laat de jobsite VDAB iemand aan het woord over zijn of haar beroep. In de maand december is Mart, een bibliotheekassistente, aan de beurt. Bent u benieuwd wat een bibliotheekassistente allemaal dient te doen voor en achter de schermen?
U leest er alles over de joblog van Mart.
Trouwens, hebt u zelf interesse om te werken in een bibliotheek en wil u weten welke opleidingen daarvoor nodig zijn. Op de website van onze beroepsorganisatie, de VVBAD, leest u er alles over op deze pagina.

woensdag, december 13

Verbeeld land

Afgelopen zomer liep in Antwerpen de tentoonstelling "Verbeeld Land : de provincie Antwerpen in tekeningen (1600-1900)". Aan de hand van een honderdtal topografische tekeningen werd een historische blik geboden op plaatsen in de huidige provincie Antwerpen.
Bij die tentoonstelling hoorde een catalogus en die kreeg onze bibliotheek cadeau van het provinciebestuur.
In die catalogus staan twee tekeningen van Malle, het kasteel van Oost- en dat van Westmalle.
Als voorproefje deze tekening van het Casteel Van oostmal van achteren te zien.
De tekening dateert van 1777 en wordt bewaard in het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus. De maker blijft anoniem.
Het boek is te leen in onze hoofdbibliotheek.

dinsdag, december 12

Stripgids nr. 2

Stripgids nummer 2Het tweede nummer van Stripgids is net verschenen.
In het nummer vindt u een interview met de oprichter van het legendarische weekblad Kuifje, Raymond Leblanc. Het bevat een voorpublicatie van "De maagd en de neger", het debuut van Judith Vanistendael (dochter van ...), er is een dossier over Godfried Bomans en een portret van Will Eisner, de geestelijke vader van de Graphic Novel, ofte het stripverhaal voor de literatuurliefhebber. Dat alles in een bijzonder mooie lay-out, samengesteld door Strip Turnhout en gesponsord door het Provinciaal Bibliotheekcentrum én gratis te verkrijgen in onze bibliotheken...

zondag, december 10

Succesvolle boekenverkoop

Onze boekenverkoop van afgelopen zaterdag was, al zeggen we het zelf, een succes.
In de voormiddag was het echt druk en ook in de namiddag kwamen er nog veel bezoekers een kijkje nemen.
Meer dan 2100 boeken kregen een nieuwe "eigenaar" en daar zijn we best wel blij mee.
Boeken afvoeren en weggooien doen we niet graag, maar om onze bib up-to-date te houden is het noodzakelijk.
Hartelijk dank dus aan alle bezoekers én kopers.

Erfenis

Een vrouw die in oktober in Geraardsbergen overleden is, heeft bij testament beslist dat ze haar volledige nalatenschap schenkt aan de stad Ieper. Het gaat om een legaat van om en bij de 600.000 euro. De enige voorwaarde die ze stelt, is dat het bedrag besteed moet worden aan de aankoop van boeken voor de openbare bibliotheek.
Misschien brengt dit berichtje een of andere rijke Mallenaar op ideeën :-) 't Hoeft natuurlijk niet enkel voor de aankoop van boeken te zijn, 't mag ook voor een uitbreiding van de dvd-collectie of voor een nieuwe (en voor iedereen toegankelijke) bibliotheek. In zoiets zijn we niet echt kieskeurig... of wat had u gedacht?

donderdag, december 7

U bent het toch niet vergeten?

U bent toch onze boekenverkoop toch nog niet vergeten? Zaterdag 10 december van 10 tot 16 uur kan u in het Gemeenschapscentrum van Westmalle (boven de bib) uw keuze maken tussen zo'n 3000 afgevoerde boeken. Tot dan !

dinsdag, december 5

Tip van de bib - Hellen

Bij het lezen van het boek "De stad van de dromende boeken" van Walter Moers, denk je even : ‘Waar ben ik in verzeild geraakt?’ Maar... bijt de eerste 20 blz. even door.
Stel je voor: een compleet verzonnen wereld waarin alles draait rond schrijvers en boeken. De hoofdfiguur (Hildegunst van Mythenmetz) gaat- geprikkeld door een brief- op zoek naar het ultieme boek dat alle anderen overtreft. Hij komt in ongelooflijk spannende situaties terecht. Beste boek van het jaar: die fantasie, de figuren, de onverwachte wendingen,… het sleurt je mee! - Hellen

Radioboeken.be wint Gouden Shot

We hadden al eerder een post over radioboeken.be maar als je in de prijzen valt, doen we dat graag nog eens over.
Het project "Radioboeken" van het Vlaams-Nederlandse Huis De Buren ontving van minister van Cultuur Bert Anciaux, de (of is het het?) Gouden Shot, de prijs voor de strafste cultuurcommunicatie.
Wij hebben onze Ipod al langer op deze literaire podcast afgestemd en konden al genieten van literaire pareltjes van o.a. Anne Provoost, Oscar van den Boogaard, Dimitri Verhulst.
Ook als u geen podcastgebruiker bent, kunt u hun kortverhalen beluisteren en dit simpelweg door te klikken op www.radioboeken.be

zondag, december 3

Tip van de bib

Heilige Nachten - Toni CoppersHeeft u genoten van de hilarische toestanden in "De Helaasheid der Dingen" van Dimitri Verhulst ? Lees dan beslist ook het boek "Heilige Nachten" van Toni Coppers.
David Cleeffs, eigenaar van een slechtlopend communicatiebedrijfje, klust bij als tekstschrijver in de dierentuin, geeft gratis lessen Algemene Kennis aan gevangenen en speelt reisleider tijdens culturele cruises. Mix die drie ingrediënten samen, voeg er nog een veganistische echtgenote, een warmbloedige vrouw van de baas van de cruises en een maffe vriendenkring bij en dan krijg je een bijzonder humoristisch boek.
Absoluut lezen dus : "Heilige nachten" van Toni Coppers.
Heeft u nog een boek dat u wil aanraden aan de rest van onze wereldbevolking? Klik op de knop "Meningen" en ga uw gang... alvast bedankt!