woensdag, december 9

Tip van de bib

Na het lezen van de Millennium-drieling van Stieg Larsson bleef ik wat verweesd achter.
't Was lang geleden dat ik nog zo'n spannende en meeslepende leeservaring had gehad en alle thrillers die je dan nadien gaat lezen, vergelijk je automatisch met die Larssons.
Volgens de uitgevers zou "Snel geld" van Jens Lapidus die leemte opvullen. Dit eerste deel van een trilogie én van een Zweed zou de opvolger zijn van de Millenniumtrilogie.
Helaas, uitgevers verkopen graag boeken en dan mag er al eens een leugentje om bestwil verspreid worden. Die "Snel geld" is een spannend boek maar voor mij ook niet veel meer dan dat.
De literaire mens in mij wil ook wel wat en die korte staccato-zinnen van Lapidus werkten voor mij echt storend en irriterend. De verhaallijnen zijn wat simpel en gezocht. Nee, dit boek staat zeker niet op dezelfde hoogte als die van Larsson, voor mij toch niet.
Gelukkig staan er nog meer boeken in onze bib en "Kind 44" van Tom Rob Smith stond al een tijdje op m'n lijstje "Nog te lezen".
En... wow... over een overrompelende en meeslepende thriller gesproken.
Tijdens het regime van Stalin gaat Leo Demidov, agent bij de staatsveiligheidsdienst, op zoek naar een seriemoordenaar. Het verhaal is bijzonder knap geconstrueerd, en de verschillende verhaallijnen drijven de spanning ten top. Wat ook bijzonder knap in het verhaal naar boven komt is de tijdsgeest, de angst van de mensen voor het regime, de af- en aanhankelijkheid. De opvolger van Kind 44 is "Kolyma" en daar ben ik nu van aan 't genieten. Dat is weer een heel spannend, meeslepend en goed geschreven boek...
Wil je je leeshonger na die Larssons stillen, dan lijken deze twee boeken mij daar uiterst geschikt voor.

Leestip van Kris