maandag, oktober 26

Voorlezers gezocht!

Van 21 tot 29 november is het de nationale Voorleesweek. Onze bibliotheek doet daar weer graag aan mee. Immers, voorlezen is pret voor iedereen, voor kind én volwassene. Bovendien stimuleer je de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden bij het kind.

Op zaterdag 21 november nodigen we alle kinderen uit voor een voorleesontbijt. In beide bibliotheken zal er tussen 10 en 12u in een knusse voorleeshoek, een prachtig verhaal worden voorgelezen en kan je er genieten van een lekker hapje en drankje.
We zetten in deze week ons ruime aanbod aan mooie voorleesboeken in de kijker. Bovendien hebben we nog steeds onze kleurrijke voorleesrugzakken en ligt er vanaf dan een nieuwe voorleeskrant voor je klaar.

Vorig jaar hebben onze bibliotheekmedewerkers zelf voorgelezen, maar misschien heb jij ook wel interesse om dat eens te doen.
Heb jij tijd, zin en de passie om op zaterdagvoormiddag 21 november voor onze jongste bibklanten een verhaal te komen voorlezen? Geef ons dan een seintje via
malle@bibliotheek.be, op ons telefoonnummer of bij een bezoekje aan de bib.
Je zal er ongetwijfeld zelf veel plezier aan beleven, niet in het minst door al die glunderende gezichtjes.

maandag, oktober 19

We zien het groots!

Enkele weken geleden werd het “grootste” boek van onze bibliotheek geleverd.
Het is de “De Grote Ferraris Atlas”, een prachtige herdruk van de eerste atlas van “België” die in 1777 gemaakt werd door graaf Ferraris voor keizer Joseph II.
Deze unieke uitgave van Lannoo, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Geografisch Instituut, bevat 600 pagina’s, weegt meer dan 12 kg en meet 42 op 52 cm.
De atlas bevat 275 achttiende-eeuwse kaarten met daarop elk kasteel, elke boerderij, elke molen en kerk, elke bomenrij of haag, elke poel of gracht.
Zelfs elke galg staat erop getekend en ingekleurd. Je vindt er de parochies die later de gemeenten zouden worden, en de namen van gehuchten. Alles opgetekend net voor de industriële revolutie.
Heel erg interessant als je wil bekijken hoe jouw straat of wijk er vroeger uitzag.Dit boek wordt uiteraard niet uitgeleend maar je kunt het steeds raadplegen in de bibliotheek van Westmalle.

woensdag, oktober 14

Films op de zolder - The Song of Sparrow

Met de film "The Song of Sparrows" brengt Majidi niet alleen een grappig, maar ook een schattig en ontroerend verhaal. Karim is dierenverzorger op eenstruisvogelboerderij tot één van de vogels onder zijn toezicht ontsnapt.
Hoewel hij alles in het werk stelt om het dier te vinden, verliest de man zijn job. Dit is een kleine ramp voor Karim. Zijn dochter is namelijk doof en haar hoorapparaat is aan vervanging toe. Nu de man zonder werk zit, kan hij dit niet langer betalen. Hij rijdt dan maar naar de stad om het oude apparaat te laten repareren en wordt er ongewild taxichauffeur wanneer een man achter op zijn motor klimt.

Geen morele vraagstukken of zware politieke kwesties, wel alledaagse zaken als geborgenheid, ronddolen, communicatieproblemen, onbegrip en liefde in deze prachtige film.


Inkom: 2 € - Reserveren aanbevolen (max. 50 personen)


Locatie:Oude Sint-Martinuspastorij, Berckhovenstraat 11, 2390 Westmalle

Info:Tel. 03 3123375 (Gemeenschapscentrum) Tel. 03 3099350 (Bibliotheek)malle@bibliotheek.be

zaterdag, oktober 10

Tips voor de fotoquiz

In onze bibliotheken vind je tijdens de bibliotheekweek een fotoquiz. Op dit formulier staan 10 Vlaamse auteurs. De bedoeling is dat je hun naam invult in een rooster en de aangeduide letters gebruikt om een slogan te vormen.
Om het iets makkelijker te maken geven we hier op onze blog enkele tips:
1.Bij deze schrijver uit Rijkevorsel had de verdeling van "De Kast" heel wat voeten in de aarde.
2.Antwerpse schrijfster die met "De Buitenkant van meneer Jules" hoge ogen gooide in gans Europa.
3.Duvel, Brugge, VTM... dat moet volstaan.
4.Relnicht uit Antwerpen en auteur van een goddelijke trilogie.
5.De schrijver die na "Nemen wij dan afscheid van de liefde" een plaatsje kreeg bij de vaste gasten van De Laatste Show.
6.Schrijver die zowel met de film als met het boek "Los" scoorde.
7.Zijn boek "Godenslaap" werd genomineerd voor de shortlist van de AKO-literatuurprijs.
8.Mechelse detectiveschrijver wiens eerste boek "Naakte Zielen" verfilmd gaat worden.
9.Zijn boek en film vallen niet in goede smaak bij zijn familie in Reetveerdegem ofte Nieuwerkerken.
10.Priester-dichter uit Brugge die dingen ziet krinkeledingen...
De invulformulieren vindt u in onze bibliotheken. Veel succes.
Wie weet bent u de winnaar van een boeken- of dvdbon!