donderdag, december 20

Tip van de bib - Kris

Op de achterflap van een boek kan je meestal lezen hoe geweldig de uitgever het boek vindt: onweerstaanbaar, het boek van de eeuw, magistraal... Meestal nemen we dit met een grote korrel zout.
Op de achterflap van het boek "Het valies van mijn vader" van Orhan Pamuk staat het volgende: Een persoonlijk boek, een juweeltje over wat het schrijverschap is, waarom men schrijver wordt, over het leven en schrijven, het geduld van het schrijverschap en de geheimen van de romankunst.
Na het lezen van het boek moet ik zeggen, niets is minder waar. Dit juweeltje van een boek bevat de tekst van drie lezingen die Pamuk gaf over schrijven en het schrijverschap.
Over zijn relatie met literatuur schrijft hij dit:
Om gelukkig te kunnen zijn moet ik iedere dag een bepaalde hoeveelheid literatuur innemen, zoals je patiƫnten hebt die iedere dag een lepel van een zeker medicijn moeten slikken.
Dit zal wellicht heel herkenbaar zijn voor heel wat van onze bibliotheekleden.
Orhan Pamuk schrijft flesjes vol met heerlijk medicijn...

donderdag, december 13

Movel jij ook al ?

Hoe krijg je een boek in een gsm?
Niet... is wellicht je antwoord.
Wel... dachten de Japanners en de Movel was geboren.
Een Movel? Een Movel is een verhaal op je mobiele telefoon en is een samentrekking van mobiel en novelle (mobile and novel).
Movels zijn de nieuwste rage in Japan. In eerste instantie kon je enkel korte teksten of korte verhalen op je gsm lezen maar tegenwoordig zijn er complete boeken die je kan downloaden naar je mobiel toestel.
Sinds kort kan dat ook in Nederland en Vlaanderen. Op http://www.movels.eu/ lees je hoe het in z'n werk gaat en kan je movels downloaden. Op Youtube kan je zien hoe het werkt.

Stripgids wordt (even) Stripkids

Het gratis magazine Stripgids heeft heel even een klein broertje: StripKIDS. Het staat boordevol leuke strips en spelletjes voor kinderen en jongeren. Deze StripKIDS werd uitgegeven naar aanleiding van het Strip Turnhout-festival van 14, 15 en 16 december. Op www.stripturnhout.be vindt u het volledige programma van deze niet te missen stripdriedaagse.
StripKIDS ligt voor iedereen gratis in de bibliotheek!