zaterdag, november 25

Hoe vaak lezen we?

De Nederlandse Taalunie zette onlangs een groots onderzoek op naar het leesgedrag.
Lezen mensen nog wel en als ze dat doen, wat lezen ze dan ? Waarom lezen ze, worden ze er een beter mens van en nog tal van andere vragen werden gesteld aan 1000 Vlamingen, 1000 Nederlanders en 1000 Surinamers.
Wat blijkt : 33 % van de Vlamingen leest wekelijks (in) een boek, 46 % leest dagelijks een krant, 67 % leest wekelijks een krant.
Maar ook: 59 % van de Vlamingen wil meer lezen dan ze nu doen, 49 % kan boeken niet missen en 39 % zou computeren meer missen dan boeken.
Wat het antwoord is op de vraag "Word je van lezen een beter mens?", lees je op de webpagina's van de Taalunie. Als wij zien wie er allemaal naar onze bib komt, antwoorden wij bevestigend op die vraag...

Net gemist ?

dvd het eilandWeekend... eindelijk weer wat tijd om 's avonds een film op tv te bekijken.
Maar het aanbod is zo ruim en de films die je wil zien worden allemaal op hetzelfde moment uitgezonden.
Geen Net Gemist? Geen digitale televisie ? Geen zin in al dat gedoe om de video te programmeren ?
Geen probleem! Breng een bezoekje aan de bib en de films die u dit weekeind niet kon zien, vindt u daar ook.
Zoals bv. Suzhou River (Canvas, vrijdag), Career Girls (Ned 3, zaterdag), A.I. (Dl 1, zaterdag) Collateral (Prime, zaterdag), Minoes (TV1, zondag), Darwin's Nightmare (NL 3, zondag), The Upside of Anger (Prime, zondag), Empire of the Sun (VTM).
En zeker niet te missen : de schitterende serie Het Eiland (TV1, zondag), het ultieme middel om de aankomende werkweek met een glimlach in te zetten.

zondag, november 12

Geen Vlaamse winnaar


Dimitri Verhulst zal wellicht nog even moeten wachten met een nieuw dak op z'n huis te leggen (zie interview in De Morgen), de AKO-Literatuurprijs 2006 en de daarbij horende 50.000 € gaan dit jaar naar Hans Münstermann en zijn boek "De Bekoring".
Ook u zal nog even moeten wachten om het in onze bib te kunnen lenen. We hadden het nog niet aangeschaft, maar daar komt eerstdaags verandering in.
Op de site van de AKO-Literatuurprijs kunt u alvast een videoportret van de schrijver bekijken, een voorleesfragment beluisteren en een email-interview lezen.

zondag, november 5

Humo's Gouden Bladwijzer

De lezers van Humo hebben weer beslist over Humo's Gouden Bladwijzer, het beste fictieboek van het voorbije jaar.
De top 10 ziet er zo uit:
cover Schaduw van de Wind - Zafon
1.Carlos Ruiz Zafon - De Schaduw van de Wind
2.Dimitri Verhulst - De Helaasheid der Dingen
3.Tom Lanoye - Het Derde Huwelijk
4.Pieter Aspe - Zonder Spijt
5.Dan Brown - De Delta Deceptie
6.Dan Brown - Het Juvenalis Dilemma
7.Nicci French - Verloren
8.Pieter Aspe - Ontmaskerd
9.J.K. Rowling - Harry Potter en de Halfbloed Prins
10.Stefan Brijs - De Engelenmaker
Wat betreft de nummers 1 en 2 gaan we zondermeer akkoord met de Humo-lezer, maar waarom Stefan Brijs pas op nummer 10 staat, dat is ons een raadsel.
U vindt op humo.be meer boekennieuws op deze pagina. Bovendien kunt u de recensies aanvullen met uw persoonlijke mening.

Boekenbeurs

November, Allerheiligen, Allerzielen, Bladval, Boekenbeurs in Antwerpen... er zijn nog zekerheden in het leven.
Duizenden bezoekers slenteren dezer dagen weer rond in de Antwerp Expo-hallen op zoek naar enkele goede boeken om de winter door te komen.
Wij brachten vandaag ook een bezoek aan deze boekenbeurs en wat opviel was dat de signeerrijen voor de schrijvende bv's (Tom Boonen, Geert Hoste, Jeff Hoeyberghs, Sien & Maria van een poetsprogramma op VTM,... ) veel langer waren dan die voor de echte schrijvers. Een evolutie die al enkele jaren aan de gang is en voor uitgeverijen blijkbaar steeds belangrijker wordt. Ook Stany Crets en Peter Van den Begin, de twee MC's (Masters Of Cerenomy ofte Gastheren) van deze boekenbeurs was dit niet ontgaan en in één van hun filmpjes die ze maakten ter promotie van de themadagen kwam dit onderwerp ter sprake. Trouwens... héééééééél leuke filmpjes en ze zijn allemaal te bekijken via deze pagina.
cover Papa, wat is een vreemdeling - Tahar Ben Jelloun
Vergeet vooral het gratis boek van Tahar Ben Jelloun, Papa wat is een vreemdeling? niet af te halen op de stand van het Provinciebestuur. De actie is vooral bedoeld voor de -26-jarigen maar ze zijn daar zo vriendelijk dat ze alle geïnteresseerden graag een exemplaar geven. Dankuwel, provinciebestuur!